Videoproduksjon med mobiltelefon kan gi resultater i god kvalitet, og en del enkle grep kan hjelpe deg med å forbedre sluttresultatet. Aller først: Her er en haug med tips som kan være kjekt å ta med seg når du skal gjøre opptak med mobilkamera.

Skrevet av Camerat

Om du har et annet kamera du ønsker å bruke til din produksjon er det selvsagt fullt mulig, og det vi skal videre innpå her vil gjelde uansett hva slags kamera du bruker.

Historiefortelling med video

Selv om man behersker det tekniske ved opptak, så er det innholdet som er aller viktigst. Så uansett hva man skal produsere er det viktig å ha et godt manus og en god plan. 

Bildekomposisjon er en viktig del av hvordan du forteller historien din, og det er mange gode ressurser på det store internettet som gir innføring i dette. Se de første åtte minuttene av denne for en innføring i tredelingsregelen, sentrering og bildeutsnitt. Resten av filmen handler mest om ulike linser, og er ikke like relevant for deg som jobber med mobilkamera. 

Bildeutsnitt er viktig å tenke på når man planlegger et opptak, for å sørge for variasjon når materialet skal klippes sammen. Se her for en oversikt over de vanligste bildeutsnittene. Når man detaljplanlegger et opptak, tenk alltid på bildeutsnitt for hvert delopptak. Når man skal klippe sammen opptakene ønsker man i hovedsak å kunne klippe mellom ulike utsnitt for hvert klipp. Hvis man klipper fra en total til en ny total eller et nærbilde av en person til et nytt nærbilde av samme person vil dette se rart ut for seeren.

Om man tar en tradisjonell revysketsj som utgangspunkt kan man tenke seg at man bruker en ultratotal for å vise hele scenen, halvtotal for å vise to personer sammen, halvnær eller nær for å vise én person og nær for å vise eventuelle andre detaljer. Denne tankegangen er også overførbar til produksjoner som ikke foregår på scenen. Bruk totaler for å få frem sammenhenger og nærbilder for å fokusere på det som er viktig i scenen. 

Videoredigering

Det er ikke nok å bare ha gode opptak, de må settes sammen også. Én ting er å beherske det tekniske, og en anne ting er å beherske historiefortelling basert på hvordan klippene settes sammen. Begge deler krever trening, og den beste måten å lære på er å komme i gang og prøve seg frem. For å få til det, må man ha et verktøy for redigering.

På mobil finnes det mange ulike apper som tilbyr videoredigering. Funksjonalitet varierer veldig, men du kan få til mye med de fleste apper. Vår anbefaling er Kinemaster. Denne appen koster noen kroner i måneden (39,- i skrivende stund) for å få full funksjonalitet, men det er det verdt. For å lære bruk av appen finnes det masse turorials på YouTube, så her er det bare å velge og vrake.

Om man ønsker å heller redigere på PC/Mac kan Adobe Premiere Pro Elements være et godt valg. Denne koster ca kr 1000,-, men har også mye god funksjonalitet som man ikke finner på lignende programmer som er gratis. Premiere Pro Elements er Adobe sin lett-versjon av det mer avanserte Premiere Pro, som er et vanlig program å bruke i den profesjonelle film- og TV-bransjen. For å komme i gang med programmet har Adobe selv mange tutorials hvor man kan lære programmet steg for steg.

For dere som ønsker å hoppe ut i filmredigeringens verden med en gang, se denne for noen viktige prinsipper for historiefortelling. Ikke bli skremt om du ikke skjønner alt med en gang, du har tross alt nettopp begynt.

Ekstrautstyr til mobiltelefon

Om noen ønsker å ta produksjonen et steg lenger, så er det mye ekstrautstyr man kan få tak i. Det første man har bruk for er ofte eksternt lydutstyr. Her har man mange muligheter, og hva som fungerer best varierer også ut i fra hvilke behov man har. For opptak med én person er trådløs mygg absolutt å anbefale, f.eks. Saramonic Blink 500. For opptak med flere kan en retningsbestemt mikrofon som festes på mobilen være en god løsning. For eksempel en Røde VideoMic ME.

Om man er ute etter å få lyd inn på mobilen (eller speilreflekskamera) fra en lydmikser, så har iRig flere gode løsninger for en overgang fra XLR til minijack. Dette kan gjøre at du får god lyd fra f.eks. en revyforestilling inn på din enhet.

For å gjøre ekstra pene kamerabevegelser er en stabilisator (gimbal) til mobiltelefonen en mulighet Dette vil gi stødige bilder ved bevegelse, og bidrar til å gi opptakene et mer profesjonelt uttrykk. En god løsning for dette er DJI Osmo Mobile 3 Combo.

Learning by doing

Videoproduksjon er en øvelse som krever prøving og feiling for å utvikle seg, så her er det bare å kaste seg over det og komme i gang. Start med å produsere noen små og enkle historier for deg selv, og plutselig har du noe som er klart til å dele med verden. Peis på!

Om du står fast med noe eller ønsker feedback på det du jobber med, send gjerne en e-post til [email protected].